ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

08/04/2021

Ανακοίνωση
Η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Παπάγου-Χολαργού στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την αλήθεια και προς αποφυγή ηθικών ή άλλων βλαβών οι οποίες μπορεί να προέλθουν εκούσια ή ακούσια για τους εμπλεκόμενους ανακοινώνει τα παρακάτω:

  • Η πιλοτική δενδροφύτευση που έλαβε χώρα την  15/01/2021 στις παρυφές του χωματόδρομου εντός του πάρκου κεραιών, στην κορυφή του Υμηττού, πραγματοποιήθηκε με  πρωτοβουλία της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. με στόχο τη συμβολή στην προσπάθεια περιβαλλοντολογικής αναβάθμισης μιας ούτως ή άλλως υποβαθμισμένης περιοχής του Υμηττού, απ’ όπου σχετικά πρόσφατα (2019), πέρασε και  η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Παιανίας.
  • Επιχειρήσαμε να δοκιμάσουμε πιλοτικά την τοποθέτηση των δενδρυλλίων (έλατα Αbies spp) λαμβάνοντας υπόψη μας εξαρχής, τις δυσκολίες του εγχειρήματος και ακολουθώντας τις  κατευθύνσεις που μας έδωσαν οι γεωπόνοι και φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής, που είναι εθελοντές στην ομάδα.
  • Λόγω των περιοριστικών μέτρων του Covid-19 δεν υπήρξε η δυνατότητα η συγκεκριμένη δράση να πάρει δημοσιότητα και να κληθούν να συνδράμουν και άλλοι φορείς.
  • Η προσπάθειά αυτή πραγματοποιήθηκε με την αρωγή της εταιρείας ΗΡΩΝ, η οποία μας προσέφερε αφιλοκερδώς έντεκα (11) δενδρύλλια και τα οποία μετέφερε στις εγκαταστάσεις μας προκειμένου να ολοκληρωθεί η δράση. Θα πρέπει δε να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η συγκεκριμένη συνεργασία μας με την εταιρεία ΗΡΩΝ βασίστηκε στο γεγονός ότι η ΗΡΩΝ, συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω των προγραμμάτων της EcoUp & EcoDrive, όπου σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς αναλαμβάνει το κόστος αγοράς και φύτευσης ενός δένδρου ετησίως για κάθε πελάτη της που έχει ενταχθεί στα προγράμματα αυτά. Ενόψει δε της δράσης της αυτής να συμμετέχει σε αναδασώσεις και εν γένει δενδροφυτεύσεις με διάφορους περιβαλλοντικούς φορείς, η ομάδα μας αποδέχθηκε την δωρεά των έντεκα (11) ελάτων με σκοπό τη φύτευσή τους στο σημείο που αναφέρουμε παραπάνω.
  • Τα εν λόγω έλατα μέχρι και λίγες ημέρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας «Μήδεια», ποτίζονταν από την ομάδα μας και ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση. Δυστυχώς, οι έκτακτες και επείγουσες ανάγκες  για συνδρομή στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας που προέκυψαν από την κακοκαιρία, στις οποίες η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. συμμετείχε ανελλιπώς και αδιαλείπτως, δεν επέτρεψαν τη φροντίδα της εν λόγω πιλοτικής δενδροφύτευσης για αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα ορισμένα δενδρύλλια να ξεραθούν.  

Επισημαίνουμε ότι:  

  • Η προσπάθεια της ομάδας μας έγινε ανιδιοτελώς στα πλαίσια της αρχής μας για την προστασία και αναβάθμιση του βουνού που μας φιλοξενεί. 
  • H δράση, όπως προαναφέρθηκε, είχε πιλοτικό χαρακτήρα, σε ένα χώρο όπου οι προσεκτικοί επισκέπτες γνωρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά και πλήρως ανεπτυγμένα έλατα (Αbies spp), η παρουσία των οποίων αποτέλεσε ένα από τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου χώρου.
  • Η συνδρομή που μας παρείχε ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, περιορίζεται στην μεταφορά των δέντρων από το πυροφυλάκειο της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. στο επιλεγμένο σημείο.
  • Δεν έχουμε σκοπό να μπούμε σε αντιπαράθεση με κανέναν, πολλώ δε μάλλον, να απολογηθούμε για τις προσπάθειές μας στην αναβάθμιση της χλωρίδας του βουνού, όταν αυτή αφορά ενδημικά είδη και γνωρίζοντας ότι σε αυτό συμφωνούν και αυτοί που τώρα διαφωνούν.
  • Είναι άλλωστε τεκμηριωμένη και νομίζουμε αδιαμφισβήτητη  η αγάπη μας για Υμηττό, η οποία έχει αποδειχθεί και αποδεικνύεται καθημερινά ποικιλοτρόπως.     

Σημείωση: 

Η ΔΑΠΑΧΟ με δικές της ενέργειες θα απομακρύνει τα ξερά δενδρύλλια με σκοπό να τα αντικαταστήσει την κατάλληλη για δενδροφυτεύσεις περίοδο με τις συμβουλές των ειδικών και με πρόσκληση όλων των αρμόδιων φορέων.

Επίσης, θα αναλάβει πρωτοβουλία για μια εκ νέου συνεργασία με την ΗΡΩΝ προκειμένου μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες του Υμηττού και τους αρμόδιους φορείς να πραγματοποιηθεί μια μεγάλης εμβέλειας καινοτόμα δενδροφύτευση στον Υμηττό.